Založ si blog

Zamyslenie o pôste

Zamyslenie o pôste

Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18

 

Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst.

Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať otvorene srdce a dôverovať Bohu, ktorý vidí aj v skrytosti. Dôležite je aby sme sa páčili Bohu a nie ľuďom.

 

Almužna

Vedieť sa podeliť s chudobnými je skutok kresťanskej lásky a prejav milosrdenstva ako o tom hovorí otec Tobi svojmu synovi Tobiášovi: „Svoj majetok používaj, syn môj, na skutky milosrdenstva! Nikdy neodvracaj svoju tvár od chudobného, aby sa neodvrátila Božia tvár od teba!“ (Tob 4,7). V Lukášovom evanjeliu mame Podobenstvo o boháčovi a Lazárovi (Lk 16,19-31). Veľký hriech boháča bol v tom, že svoj majetok egoisticky používal iba pre seba a nechcel vidieť biedu Lazára. Nech je pre nás toto podobenstvo výzvou aby sme nikdy nestratili ochotu podeliť sa o dary s chudobnými. Pán Ježiš povedal: „Blaženejšie je dávať, ako prijímať“ (Sk 20,35). Bez lásky by naša almužna nemala žiadnu hodnotu. Všetko robme s láskou ako o tom pekne píše apoštol Pavol: „A keby som rozdal cely svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo“(1Kor 13,3).

 

Modlitba

Keď sa ideme modliť nemusí nás nikto vidieť stačí isť do svojej izby alebo na iné vhodne tiché miesto. To svedčí aj o našom osobnom vzťahu k Bohu. Mam svoje modlitbové miesto, kde ma nikto nevidí? Ďalej Ježiš upozorňuje, že v modlitbe nemusíme hovoriť veľa slov. Treba si uvedomiť, že Boh je naším milujúcim Otcom a môžeme mu povedať všetko, čo mame v srdci či bolesť alebo radosť. Všetky naše starosti môžeme v modlitbe odovzdať Bohu. Ako to pekne hovorí žalmista: „Hoci ešte slovo nemám ani na jazyku, ty, Pane, už vieš, čo chcem povedať“ (Ž 139,4). Modlitba v duchovnom živote je tak veľmi potrebná. Zachovajme si každodennú pravidelnosť modlitby. Modlitba je o tom aký mame vzťah k Bohu. Ak naozaj milujeme Boha a tužíme po ňom tak je celkom normálne, že si vždy nájdeme čas na pravidelnú modlitbu.

 

Pôst

Prorok Izaiáš hovorí aký pôst sa páči Bohu: „Či nie to je pôstom, keď lámeš chudobným svoj chlieb, potulných bedárov zavedieš do domu, ak vidíš nahého, zaodeješ ho a pred svojím telom sa neskrývaš?“ (Iz 58,7). V Lukášovom evanjeliu sa spomína prorokyňa Anna, ktorá z chrámu neodchádzala, vo dne v noci slúžila Bohu pôstom a modlitbami (Lk 2,37). O tejto žene vieme veľmi malo a predsa je sympatická lebo je vzorom modlitby a pôstu. Svoj život zasvätila Bohu a slúžila mu v chráme. My však nemusíme byť neustále v chráme ale môžeme aspoň malé drobné skutky robiť s veľkou láskou. Postiť sa môžeme nielen tým, že sa zriekneme mäsitého pokrmu ale aj iných obľúbených veci napr. môžem sa z lásky k Bohu zrieknuť niektorých sladkosti, televízie, internetu, tabletu alebo a iných obľúbených veci. Namiesto toho si nájdime čas každý deň na pravidelnú modlitbu, čítanie Svätého písma, zúčastniť sa sv. omše, potešiť opusteného priateľa a pod.

 

Otázky na zamyslenie

– Je pre mňa modlitba dôverným rozhovorom s Bohom? Aký je môj vzťah k modlitbe, rád sa modlievam? Koľko času venujem modlitbe?

– Čoho sa chcem zrieknuť v pôstnom období?

– Pôst je obdobie keď sa duchovne pripravujeme na slávenie Veľkej noci. Je časom počúvania Božieho slova a modlitby. Koľko času denne venujem čítanie Božieho slova?

– Som ochotný urobiť aspoň jeden zo skutkov milosrdenstva?

 

ŠTEFAN KÓNYA, 2021

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o dobrej komunikácii

16.02.2021

Zamyslenie o dobrej komunikácii Je nepríjemné keď ľudia po sebe kričia, hádajú sa, kritizujú a obviňujú sa; takáto komunikácia nikam nevedie. Ak chceme môžeme to zmeniť. Ponukám aspoň krátky pohľad na dobru komunikáciu. Apoštol Pavol v Liste Efezanom nás povzbudzuje: „Z vašich úst nech nevyjde nijaké zle slovo, ale iba dobre, na potrebne budovanie, aby [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21577x
Priemerná čítanosť článkov: 1660x

Autor blogu

Kategórie