Založ si blog

Zamyslenie o dobrej komunikácii

Zamyslenie o dobrej komunikácii

 Je nepríjemné keď ľudia po sebe kričia, hádajú sa, kritizujú a obviňujú sa; takáto komunikácia nikam nevedie. Ak chceme môžeme to zmeniť. Ponukám aspoň krátky pohľad na dobru komunikáciu. Apoštol Pavol v Liste Efezanom nás povzbudzuje:Z vašich úst nech nevyjde nijaké zle slovo, ale iba dobre, na potrebne budovanie, aby prinášalo milosť tým, čo počúvajú(Ef 4,29). Je pravdou, že naša komunikácia s druhými je nedokonala (Prís 10,19), potvrdzuje to aj apoštol Jakub (Jak 3,2-10). Vieme druhých kritizovať, urážať, obviňovať, vyhrážať sa a zvyšovať hlas jeden na druhého a tiež hľadať chyby na druhých. Ale je smutne, že sme sa nenaučili komunikovať ako človek s človekom, ako priateľ s priateľom.

Každý deň sa stretávame s ľuďmi s ktorými denne komunikujeme a možno je dobre sa pozrieť ako môžeme našu komunikáciu zlepšiť.

 

Láska je základom pre dobru komunikáciu

So svojimi priateľmi sa rozprávame slušne, milo a priateľský lebo ich mame radi. Ťažkosti nám môže robiť komunikácia s ľuďmi, ktorí sa k nám zle správajú. Podľa apoštola Petra nemáme zlorečiť keď nám druhí zlorečia:  „Neodplácajte sa zlým za zle alebo zlorečením za zlorečenie, ale naopak, žehnajte, lebo ste povolaní, aby ste dostali dedičstvo požehnania“ (1Pt 3,9). My nezmeníme komunikáciu druhých to nie je naša úloha. My môžeme meniť našu komunikáciu napr. že nebudeme hovoriť o chybách druhých, obviňovať a kritizovať ale môžeme sa naučiť reagovať prostredníctvom Ja výroku[1] napr.:

– „Som sklamaný, keď si neupratal kanceláriu, čo som si myslel, že spravíš, keďže som

mal pocit, že sme sa na tom včera dohodli. Oberá ma to o čas, ktorý viem využiť

efektívnejšie. Čo by si navrhoval, ako by sme to mohli vyriešiť?“

– „Cítim sa smutný, keď ma často oslovuješ priezviskom pred ostatnými. Prosím aby si ma

nabudúce radšej oslovil menom. Súhlasíš?

Osobne mam dobru skúsenosť s komunikáciou prostredníctvom Ja výrokov, pretože tým neútočím na druhých ale hovorím o sebe, o svojich pocitoch. Je to lepšie ako hovoriť obviňujúce výroky, ktoré iba zhoršujú komunikáciu.

 

Neporovnávajme sa s druhými

 

Porovnávanie sa s druhými[2] prináša závisť, žiarlivosť, nepriateľstvo a nepokoj. Keď niekoho chceme porovnávať s ostatnými zraňujeme tým druhého lebo hľadáme na ňom chyby.

Ak chceme budovať zdravé ľudské vzťahy musíme prestať sa porovnávať s druhými. Je potrebne sa naučiť milovať, chápať a rešpektovať druhých ľudí.

 

Napomínanie

Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik(Mt 18,15-17).

Často sa stáva, že napomíname druhého na jeho chyby pred ľuďmi na verejnosti a to nie je dobre.  Ak niekto urobí chybu treba to vyriešiť medzi sebou a nerobiť z toho ešte väčší problém. Ježiš hovorí, že mame napomínať medzi štyrmi očami. Apoštol Pavol píše: „Láska nerobí zle druhému“ (Rim 13,10).

 

Pravda

Kto komunikuje klamstvo stáva sa nespravodlivý voči druhým. Kto hovorí pravdu je spravodlivý voči druhým. Pravda je veľmi dôležitá lebo každý človek chce poznať pravdu.

Luhárske pery sa ošklivia Pánovi, tí však, čo pravdu pestujú, sú jeho záľubou (Prís 12,22).

 

Hnev

Ak je niekto veľmi nahnevaný potrebuje aspoň 30 minút na upokojenie lebo v takom stave sa nedá konštruktívne komunikovať ani riešiť nejaké problémy. Apoštol Jakub píše: „Vedzte, bratia moji milovaní: každý človek ma byť rýchly, keď treba počúvať, ale pomaly do reči a pomaly do hnevu, lebo človek v hneve nekoná, čo je spravodlivé pred Bohom.“ (Jak 1,19-20).  Len Kofler odporúča naučiť sa ventilovať svoj hnev: „Aj tí ľudia, ktorí potláčajú svoj hnev, aj tí, ktorí ho hneď prejavujú, potrebujú na ňom pracovať. Tí prví sa potrebujú naučiť cítiť hnev, nazvať ho, vlastniť ho a použiť ho konštruktívne. Druha skupina môže potrebovať zadržať okamžité prejavenie svojho hnevu a naučiť sa ventilovať ho konštruktívnym spôsobom, napríklad kopaním v záhrade, upratovaním domu, vychádzkou a mnohými inými aktivitami“[3]

 

Láska je základom pre dobru komunikáciu aj pre budovanie dobrých vzťahov. Dobru komunikáciu ničí porovnávanie sa s druhými, zvýšený hlas, neovládaný hnev a pod. Toto všetko nás rozdeľuje.

Verím, že tento krátky pohľad na komunikáciu nám pomôže uvedomiť si naše nedostatky a tak sa viac usilovať o vzájomné porozumenie na pracovisku, v škole, medzi priateľmi jednoducho všade kde sme.

 

Štefan Kónya, 2019

 

 

[1]  http://www.otvorenahra.sk/elegantne-riesenie-ako-sa-vyhnut-konfliktom-a-pritom-povedat-svoj-nazor-obrana/

[2]  http://www.otvorenahra.sk/preco-je-nebezpecne-porovnavat-ludi-a-ako-sa-branit-ked-niekto-pomocou-porovnavania-manipuluje-techniky1/

 

[3] KOFLER, L.: Ako budovať pozitívne vzťahy. Oslobodenie našej prítomnosti od vplyvu minulosti. Vydavateľstvo Spoločnosť Božieho slova Nitra, 2017

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21593x
Priemerná čítanosť článkov: 1661x

Autor blogu

Kategórie