Založ si blog

Zamyslenie Žalm 2

Zamyslenie Žalm 2

Druhy žalm je mesiášsky. A nie náhodou nasleduje po žalme, ktorý ma na zreteli lásku k zákonu. Podstatou starozákonného náboženstva bolo práve toto dvoje: láska k zákonu a nadej i viera v Mesiáša. Žalm je takisto bez titulu, ale zo Sk 4,25 vysvitá, že jeho autorom je Dávid. Prorocky a mesiášsky charakter tohto žalmu viac ráz vyzdvihujú novozákonní inšpirovaní autori: Sk 4,25-28; 13,33; Rim 1,4; Hebr 1,5; 5,5; Zjv 12,5; 19,15 atď., židovská a kresťanská tradícia.

vv.1-3: „Prečo sa búria pohania? Prečo národy snujú planý daromne? Povstávajú pozemskí králi  a vladári sa spolčujú proti Pánovi a proti jeho pomazanému: ”Rozbime ich okovy a ich jarmo zhoďme zo seba!” – Sväté písmo k 2.veršu uvádza poznámku: Pán, hebr. Jahve, je pomenovanie Boha v jeho otcovskom vzťahu k vyvolenému národu. Pomazaný, Kristus, hebr. mâšiach, znamená prisľúbeného Mesiáša, ktorý bude mať hodnosť kráľovskú a kňazskú. Vysvetlenie tohto verša podávajú Sk 4,27, kde sa hovorí, že proti Ježišovi, Božiemu Synovi a Pomazanému, spolčili sa Herodes s Pilátom a pohanské národy aj izraelské kmene.

v.4: „Ten, čo na nebesiach prebýva, sa im vysmieva; Pán ich privedie na posmech.”

„sa im vysmieva” – tento antropomorfizmus (pripisovanie ľudských vlastnosti a spôsobov Bohu) treba chápať ako metaforu.

vv.5-6: „Raz na nich rozhorčene zavolá a svojim hnevom ich vydesí: Veď ja som ustanovil svojho kráľa na svojom svätom vrchu Sione!”

„Vrch Sion” – symbolizuje jeruzalemsky chrám aj mesto Jeruzalem a vyvolený národ (Zach 8,3; Hebr 12,22). Sion bol juhovýchodný (podľa iných juhozápadný) vŕšok starého Jeruzalema, ktorý dobil Dávid z rúk Jebuzejcov (2 Sam 5,6-8). Vrch Sion sa považuje za sídlo Boha a Mesiáša (Ž 9,12), vola sa svätým, lebo tam preniesli archu zmluvy. Jebuzejci boli kanaánsky národ , pochádzali od Chamovho syna Kanaána (Gn 10,16).

v.7: „Zvestujem Pánovo rozhodnutie: Pán mi povedal: Ty si môj syn. Ja som ťa dnes splodil.” – Sväté písmo k 7.veršu uvádza poznámku: V tretej strofe už sám Mesiáš hovorí a oznamuje Pánovo rozhodnutie, ktorým je ustanovený za univerzálneho Kráľa. Najprv vyhlasuje svoje večne zrodenie. Pán mi povedal. Pán – Jahve, ide výslovne o Boha, ktorý hovorí Mesiášovi: Ty si môj syn. Ja som ťa dnes splodil. Tu nejde o adoptívne synovstvo, ale o prirodzený zrod. ”Dnes”, t.j. od večnosti; u Boha niet nijakej minulosti ani budúcnosti, ale stále trvanie, ustavičná prítomnosť. Splodil ho duchovne, tým, že sám seba od večnosti čo najdokonalejšie poznáva a tomu poznaniu dáva vyraz – je nim Božie slovo (Hebr 1,5).

vv.8-9: „Žiadaj si odo mňa a dám ti do dedičstva národy a do vlastníctva celu zem. Budeš nad nimi panovať žezlom železným a rozbiješ ich jak hrnce hlinene.”

„dám ti do dedičstva národy” – Tomuto synovi, ktorý sa stal človekom pre spásu ľudstva, Boh prisľubuje panstvo nad národmi a zemskými končinami, teda moc bezvýhradnú. Plne uskutočnenie tohto proroctva bude v Cirkvi, ktorú Mesiáš založí, a časy pred koncom sveta ukážu plnosť pravdy týchto slov (Zjv 2,25-27).

vv.10-11: „A teraz, králi, pochopte; dajte si povedať, pozemskí vladári. V bázni slúžte Pánovi a s chvením sa mu klaňajte.”

„V bázni slúžte Pánovi” – Jediným najvyšším kráľom celej zeme je Pán, lebo jemu patri cela zem. Pozemskí králi sú iba správcovia a majú s pokorou uznať, že nad nimi je Pán, ktorému majú slúžiť.

v.12: „Podvoľte sa zákonu: žeby sa nerozhneval a vy by ste zahynuli na ceste, lebo sa rýchlo rozhorčí. Šťastní sú všetci, čo sa spoliehajú na neho.”

„Šťastní sú všetci, čo sa spoliehajú na neho” – Mesiáš je kráľom všetkých národov a šťastní sú, tí čo sa na neho spoliehajú, čo mu dôverujú a sú poslušní Pánovmu zákonu o ktorom sa hovorí v 1. žalme. Žalmy 1 a 2 tvoria úvod do celého Žaltára. Môžeme si všimnúť posolstvo 1. Žalmu, ktoré nás pozýva rozjímať nad Pánovým zákonom a 2. Žalm upriamuje pozornosť na Mesiáša, ktorý je kráľom všetkých národov a ktorého všetci králi majú uznať za svojho Pána. Toto môže byť aj naša cesta viery čítať a rozjímať Božie slovo a dôverovať a v bázni slúžiť nášmu Pánovi, ktorý je kráľom celej zeme.

Otázky na zamyslenie

– Aký je môj vzťah k Bohu?

– Uznávam Ježiša ako svojho Pána a Mesiáša?

– Chválim a oslavujem Pána v modlitbe?

– Čo ma v žalme oslovilo?

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21505x
Priemerná čítanosť článkov: 1654x

Autor blogu

Kategórie