Založ si blog

Zamyslenie ako sa zbaviť zlých postojov

Zamyslenie ako sa zbaviť zlých postojov

 

Spisovateľ Kay Pollak vo svojej knihe Žiadne stretnutie nie je náhodné napísal pravdivú myšlienku:„ Nemôžeš zmeniť druhého človeka. Jediná osoba, ktorú môžeš  zmeniť, si ty sám.“ (Pollak, s.41).  Toto je v našej moci meniť seba. Je to práca na sebe a vyžaduje si to dostatok času a veľa trpezlivosti. Ak chceme žiť v pokoji s ľuďmi je potrebne sa rozhodnúť zbavovať zlých postojov a všetkého, čo je v našom živote zle:

 

– klamstvo, polopravdy a krivé obvinenia,

-vyhrážanie, pripomínanie chyb z minulosti,

– manipulácia a netolerancia,

– vyvolávať v druhých pocit viny,

– nepriateľstvo, hnev a nenávisť,

– oslovenie svojich priateľov priezviskom – častokrát v hneve,

– závisť a ohováranie,

– škodoradosť,

– ignorancia a neochota pomôcť,

– obmedzovanie slobody,

– časte konflikty a hádky,

– nerešpektovanie názoru,

– porušovanie ľudských práv,

– vyhľadávanie chyb na druhom človeku,

– zvaľovanie viny na druhého,

– neodpustenie,

– napomínanie s hnevom a zo zvýšeným hlasom pred ostatnými ľuďmi,

– neochota pomôcť vtedy keď je niekto v núdzi,

– neochota uznať si chybu a ospravedlniť sa druhému,

– nútiť druhých k niečomu, čo nechcú,

– rozhodovanie za druhých bez ich súhlasu,

– nespravodlivosť v každej oblasti.

 

Ak nám záleží na budovaní dobrých vzťahoch môžeme sa postupne učiť zbavovať zlých postojov. Skúste sa zamerať každý deň na jeden zlý postoj alebo chybu uvedenú v zozname ktorý sa Vás tyká a dajte si predsavzatie, že dnes sa tomu, čo robí zle druhému, že sa tomu dnes chcem vyhnúť. Môže Vám pomôcť jedna užitočná zásada: Chcem zachovať pokoj v sebe v mojom srdci a chcem aby zostal v pokoji aj druhy človek s ktorým sa rozpravám. Cieľom zásady je aby obidve strany zostali v pokoji aby sme udržali pokojnú atmosféru vzájomného porozumenia. Nemusí sa to vždy hneď podariť ale pomaličky skúšať každý deň s veľkou láskou a trpezlivosťou. Nie je ľahké žiť v pokoji v tomto svete kde je toľko hnevu, násilia, stresu, napätia, nepokoja a hluku. Sme povolaní budovať a šíriť Boží pokoj v duchu evanjelia uprostred tohto sveta. Podľa toho spoznajú, že sme Ježišovými učeníkmi ak budeme šíriť pokoj medzi ľuďmi a žiť v bratskej láske.

Prajem Vám aby sa Vám v tom darilo s Božou pomocou.

 

Štefan Kónya, 2021

 

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21592x
Priemerná čítanosť článkov: 1661x

Autor blogu

Kategórie