Založ si blog

Zamyslenie Žalm 2

Zamyslenie Žalm 2

Druhy žalm je mesiášsky. A nie náhodou nasleduje po žalme, ktorý ma na zreteli lásku k zákonu. Podstatou starozákonného náboženstva bolo práve toto dvoje: láska k zákonu a nadej i viera v Mesiáša. Žalm je takisto bez titulu, ale zo Sk 4,25 vysvitá, že jeho autorom je Dávid. Prorocky a mesiášsky charakter tohto žalmu viac ráz vyzdvihujú novozákonní inšpirovaní autori: Sk 4,25-28; 13,33; Rim 1,4; Hebr 1,5; 5,5; Zjv 12,5; 19,15 atď., židovská a kresťanská tradícia.

vv.1-3: „Prečo sa búria pohania? Prečo národy snujú planý daromne? Povstávajú pozemskí králi  a vladári sa spolčujú proti Pánovi a proti jeho pomazanému: ”Rozbime ich okovy a ich jarmo zhoďme zo seba!” – Sväté písmo k 2.veršu uvádza poznámku: Pán, hebr. Jahve, je pomenovanie Boha v jeho otcovskom vzťahu k vyvolenému národu. Pomazaný, Kristus, hebr. mâšiach, znamená prisľúbeného Mesiáša, ktorý bude mať hodnosť kráľovskú a kňazskú. Vysvetlenie tohto verša podávajú Sk 4,27, kde sa hovorí, že proti Ježišovi, Božiemu Synovi a Pomazanému, spolčili sa Herodes s Pilátom a pohanské národy aj izraelské kmene.

v.4: „Ten, čo na nebesiach prebýva, sa im vysmieva; Pán ich privedie na posmech.”

„sa im vysmieva” – tento antropomorfizmus (pripisovanie ľudských vlastnosti a spôsobov Bohu) treba chápať ako metaforu.

vv.5-6: „Raz na nich rozhorčene zavolá a svojim hnevom ich vydesí: Veď ja som ustanovil svojho kráľa na svojom svätom vrchu Sione!”

„Vrch Sion” – symbolizuje jeruzalemsky chrám aj mesto Jeruzalem a vyvolený národ (Zach 8,3; Hebr 12,22). Sion bol juhovýchodný (podľa iných juhozápadný) vŕšok starého Jeruzalema, ktorý dobil Dávid z rúk Jebuzejcov (2 Sam 5,6-8). Vrch Sion sa považuje za sídlo Boha a Mesiáša (Ž 9,12), vola sa svätým, lebo tam preniesli archu zmluvy. Jebuzejci boli kanaánsky národ , pochádzali od Chamovho syna Kanaána (Gn 10,16).

v.7: „Zvestujem Pánovo rozhodnutie: Pán mi povedal: Ty si môj syn. Ja som ťa dnes splodil.” – Sväté písmo k 7.veršu uvádza poznámku: V tretej strofe už sám Mesiáš hovorí a oznamuje Pánovo rozhodnutie, ktorým je ustanovený za univerzálneho Kráľa. Najprv vyhlasuje svoje večne zrodenie. Pán mi povedal. Pán – Jahve, ide výslovne o Boha, ktorý hovorí Mesiášovi: Ty si môj syn. Ja som ťa dnes splodil. Tu nejde o adoptívne synovstvo, ale o prirodzený zrod. ”Dnes”, t.j. od večnosti; u Boha niet nijakej minulosti ani budúcnosti, ale stále trvanie, ustavičná prítomnosť. Splodil ho duchovne, tým, že sám seba od večnosti čo najdokonalejšie poznáva a tomu poznaniu dáva vyraz – je nim Božie slovo (Hebr 1,5).

vv.8-9: „Žiadaj si odo mňa a dám ti do dedičstva národy a do vlastníctva celu zem. Budeš nad nimi panovať žezlom železným a rozbiješ ich jak hrnce hlinene.”

„dám ti do dedičstva národy” – Tomuto synovi, ktorý sa stal človekom pre spásu ľudstva, Boh prisľubuje panstvo nad národmi a zemskými končinami, teda moc bezvýhradnú. Plne uskutočnenie tohto proroctva bude v Cirkvi, ktorú Mesiáš založí, a časy pred koncom sveta ukážu plnosť pravdy týchto slov (Zjv 2,25-27).

vv.10-11: „A teraz, králi, pochopte; dajte si povedať, pozemskí vladári. V bázni slúžte Pánovi a s chvením sa mu klaňajte.”

„V bázni slúžte Pánovi” – Jediným najvyšším kráľom celej zeme je Pán, lebo jemu patri cela zem. Pozemskí králi sú iba správcovia a majú s pokorou uznať, že nad nimi je Pán, ktorému majú slúžiť.

v.12: „Podvoľte sa zákonu: žeby sa nerozhneval a vy by ste zahynuli na ceste, lebo sa rýchlo rozhorčí. Šťastní sú všetci, čo sa spoliehajú na neho.”

„Šťastní sú všetci, čo sa spoliehajú na neho” – Mesiáš je kráľom všetkých národov a šťastní sú, tí čo sa na neho spoliehajú, čo mu dôverujú a sú poslušní Pánovmu zákonu o ktorom sa hovorí v 1. žalme. Žalmy 1 a 2 tvoria úvod do celého Žaltára. Môžeme si všimnúť posolstvo 1. Žalmu, ktoré nás pozýva rozjímať nad Pánovým zákonom a 2. Žalm upriamuje pozornosť na Mesiáša, ktorý je kráľom všetkých národov a ktorého všetci králi majú uznať za svojho Pána. Toto môže byť aj naša cesta viery čítať a rozjímať Božie slovo a dôverovať a v bázni slúžiť nášmu Pánovi, ktorý je kráľom celej zeme.

Otázky na zamyslenie

– Aký je môj vzťah k Bohu?

– Uznávam Ježiša ako svojho Pána a Mesiáša?

– Chválim a oslavujem Pána v modlitbe?

– Čo ma v žalme oslovilo?

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Sondáž predikuje účasť v eurovoľbách na úrovni 40 %, ochotných prísť je 62 % Slovákov

10.05.2024 12:05

Naopak, určite by sa eurovolieb nezúčastnilo deväť percent opýtaných a skôr nie ďalších 15 %.

Taiwan, David Nan-yang Lee

Taiwanský predstaviteľ: Z nášho zastúpenia vo WHO by získala aj Čína

10.05.2024 12:02

Taiwan by sa rád zapojil ako pozorovateľ do práce Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), ktoré sa stretne v dňoch 27. mája až 1. júna.

Húsíovia / Jemen /

Jemenskí povstalci chceli uniesť loď. Obrancovia po nich spustili streľbu a plavidlo ubránili

10.05.2024 11:45

Napadnutá loď a jej posádka sú vraj v bezpečí a smerujú do svojho ďalšieho prístavu podľa plánu, dodala UKMTO.

Polícia / Hasiči / Dopravná nehoda /

V Turčianskom Ďure sa stala vážna dopravná nehoda, cesta je neprejazdná

10.05.2024 11:30

Po zrážke viacerých motorových vozidiel je cesta neprejazdná.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21742x
Priemerná čítanosť článkov: 1672x

Autor blogu

Kategórie