Založ si blog

Zamyslenie Žalm 4

Zamyslenie Žalm 4

v.1: „Zbormajstrovi. Na strunový nástroj. Dávidov žalm.”

v.2: „Bože, ty spravodlivosť moja, vyslyš ma, keď volám o pomoc. V súžení si mi uľavil. Zmiluj sa nado mnou a vyslyš moju modlitbu.” Žalmista si uvedomuje svoju nedokonalosť a preto prosí aby sa Pán zmiloval. Pán mu v súžení uľavil je to skúsenosť, že Boh pomáha. Modlitba je dôverný rozhovor kde Bohu môžeme povedať všetko. A Boh vypočuje modlitbu ak sa k nemu obraciame s pokorou a dôverou.

v.3: „Ľudia, dokedy ešte budete mať srdcia tvrdé? Prečo mate záľubu v márnosti a vyhľadávate klamstva? ” Tvrdé srdce je zaťažene hriechom (Sir 3,29), bez lásky a milosrdenstva. Tato výčitka tvrdého srdca je aktuálna aj pre nás aby sme nemali tvrdé srdce voči druhým. Potrebujeme mať otvorene srdce pre Boží hlas aby sme ako Samuel mohli povedať: „Hovor, Pane, tvoj sluha počúva!” (1Sam 3,9).

v.4: „Vedzte, že Pán zázračne chráni svojho svätého; Pán ma vyslyší, keď k nemu zavolám.”

Žalmista pokračuje v modlitbe a hovorí: Pán ma vyslyší, keď k nemu zavolám. Pán vypočuje jeho prosbu o pomoc, je to modlitba dôvery a živý vzťah s Bohom. A takýto vzťah k Bohu si môžeme aj my budovať s úprimnou vierou. Pán zázračne chráni svojho svätého – na inom mieste žalmista povie: „Raz si vo videní prehovoril k svojim svätým a povedal si: Bohatierovi som pomoc poskytol a vyvoleného z ľudu som povýšil” (Ž 89,20). ”Svojim svätým” – to je Natan a Dávid so svojim ľuďom. Sväté písmo uvádza poznámku: Svätý t.j. vyvolený, priateľ – ten, kto je osobitným predmetom Božieho milosrdenstva a Božej lásky.

 

vv.5-6: „Hneváte sa, ale nehrešte; uvažujte vo svojom srdci, rozjímajte na svojich lôžkach a upokojte sa. Obetujte pravú obetu a dôverujte Pánovi.” Žalmista spomína hnev podobne slova o hneve mame aj v Liste Efezanom: „Hnevajte sa, ale nehrešte!” Hnev nie je hriechom dovtedy pokým druhému neublížim nejakým spôsobom ho zraním – vtedy už je to hriech. A apoštol Pavol v Liste Efezanom ďalej píše: „Slnko nech nezapadá nad vaším hnevom” (Ef 4,26). Rozjímať na svojich lôžkach a upokojiť sa – to môže byť povzbudenie pre nás aby sme prosili Pána aby nám daroval svoj pokoj do nášho srdca a rozjímali nad Božím slovom.

v.7: „Mnohí hovoria: Kto nám ukáže šťastie? Pane, ukáž nám svetlo svojej tváre ako znamenie.”

V Knihe prísloví sa píše: „Nachádza šťastie, kto sa dáva dobrým slovom poučiť, a blažený je ten, kto sa spolieha na Pána” (Prís16,20). Tu je odpoveď kto nám ukáže šťastie. Jedine Boh nás môže urobiť šťastnými tu na zemi ak mu celým srdcom patrime, zachovávame Božie prikázania a plníme Božiu vôľu. V Novom zákone Ježiš povedal osem blahoslavenstiev (Mt 5,3-12). Blahoslavený (gr. makarioi) znamená šťastný. Ak chceme byť šťastní kráčajme cestou blahoslavenstiev, ktorá vedie k Bohu.

v.8: „Môjmu srdcu dal si väčšiu potechu, než majú tí, čo oplývajú vínom a obilím.” Väčšou potechou v srdci modliaceho sa je Božia milosť, požehnanie, Božia láska a milosrdenstvo. Aké je krásne keď naše srdce je naplnene radosťou z toho, že veríme Bohu, ktorý nás miluje a ochraňuje. Neuspokojme sa iba konzumovaním materiálnych dobier, ľudia, ktorí oplývajú vínom a obilím a žijú bez Boha nemôžu byť úplne šťastnými. Boh nás stvoril preto aby sme boli šťastnými ľuďmi tu na zemi a potom aj vo večnosti.

v.9: „V pokoji sa ukladám a usínam, lebo len ty, Pane, ma necháš odpočívať v bezpečí.”

Žalmista v poslednom verši vyjadruje krásnu dôveru v Boha, ktorý ho nechá odpočívať v bezpečí. Žalm 4 je veľmi krásna modlitba preniknutá dôverou, radosťou v srdci, prosbou o pomoc, výzvou aby sme nemali tvrdé srdce a nemali záľubu v márností, žalm je povzbudením aby sme šťastie nehľadali vo svete ale v Bohu.

Otázky na zamyslenie

– Hovorím pravdivo s druhými a nevyhľadávam klamstva?

– Dôverujem Bohu, že vyslyší moju modlitbu?

– Sú v mojom živote ľudia na ktorých sa hnevám?

– Mam tvrdé srdce bez lásky a milosrdenstva?

– Mam otvorene srdce pre Boží hlas ako Samuel, ktorý povedal: „Hovor, Pane, tvoj sluha

počúva ?

 

 

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

maďarská polícia

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý chcel zabíjať v mešite a vysielať to naživo

02.05.2024 14:37

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín.

šefčovič maroš

Európa konečne dýcha oboma pľúcami. Veľké rozšírenie EÚ bol koniec bývalého rozdelenia kontinentu, povedal Šefčovič

02.05.2024 14:18

Fakt, že sa spájame do veľkej európskej rodiny, všetci čo sa zúčastnili toho podujatia, boli veľmi dojatí a tešili sa na novú etapu, uviedol, Šefčovič.

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21595x
Priemerná čítanosť článkov: 1661x

Autor blogu

Kategórie