Založ si blog

Zamyslenie Žalm 5

Zamyslenie Žalm 5

v.1: „Zbormajstrovi. Hra na flautu. Dávidov žalm.”

vv.2-3: „Pane, počuj moje slová, všimni si moje vzdychanie. Pozoruj moju hlasitú prosbu, môj kráľ a môj Boh.” Úvodne slova sú veľmi pekne žalmista svoje srdce dvíha k Bohu a nazýva ho môj kráľ a môj Boh. Podobne vyznanie povedal apoštol Tomáš Ježišovi: „Pán môj a Boh môj”

(Jn 20,28).

v.4: „Veď ku tebe, Pane, sa modlím, za rána počúvaš môj hlas, za rána prichádzam k tebe a čakám.” Je pekne ako žalmista hneď z rana svoje myšlienky upriamuje na Pána.

vv.5-6: „Ty nie si Boh, ktorému by sa páčila neprávosť, zlý človek nepobudne pri tebe,

ani nespravodliví neobstoja pred tvojím pohľadom.” Boh je svätý, dokonalý a spravodlivý a preto zlý človek pri Bohu neobstojí iba pokorný človek, ktorý si je vedomý svojej krehkosti, slabosti a nedokonalosti. Žalmista sa v pokore modli a dobre vie, že Bohu sa nepáči každá nepravosť.

vv.7-8: „Ty nenávidíš všetkých, čo páchajú neprávosť, ničíš všetkých, čo hovoria klamstvá. Od vraha a podvodníka sa odvracia Pán s odporom. No ja len z tvojej veľkej milosti smiem vstúpiť do tvojho domu a s bázňou padnúť na tvár pred tvojím svätým chrámom.” Žalmista sa pravdepodobne modli v chráme a ma úctu a bázeň pred Bohom. Každá nepravosť a klamstvo urážajú Pána a od podvodníka sa Pán odvracia. Žalmista vďaka Božej milosti môže vstúpiť do chrámu aby sa modlil.

vv.9-10: „Pane, veď ma vo svojej spravodlivosti pre mojich nepriateľov, urovnaj svoju cestu predo mnou. Lebo v ich ústach úprimnosti niet, ich srdcia sú plné zrady; ich hrtan je ako otvorený hrob, na jazyku samé úlisnosti.” Teraz svoje myšlienky zameriava na svojich nepriateľov, ktorých charakterizuje akí sú: nie sú úprimní, ich srdcia sú plné zrady… svojimi zločinmi Boha urážajú a neuniknú Božej spravodlivosti.

v.11: „Súď ich, Bože, nech padnú pre svoje zámery; vyžeň ich pre množstvo ich zločinov, veď teba, Pane, rozhorčili.” Žalmista týchto nepriateľov odovzdáva Božej spravodlivosti aby ich Boh súdil pre ich nepravosti. Je to správny postoj lebo my nemáme druhých odsudzovať to patri jedine Bohu lebo On je spravodlivý sudca.

vv.12-13: „Nech sa tešia všetci, čo majú v teba dôveru, a naveky nech jasajú. Chráň ich a nech sa radujú v tebe, čo tvoje meno milujú. Lebo ty, Pane, žehnáš spravodlivého, ako štítom venčíš ho svojou priazňou.” A teraz žalmista chváli tých, čo dôverujú Bohu a milujú jeho sväté meno. To môže byť pre nás povzbudenie aby sme hneď z rana chválili Pána a ďakovali mu za novy deň, ktorý môžeme dnes prežiť.

Otázky na zamyslenie

– Chválim Pána hneď z rana?

– Milujem Pána a otváram mu svoje srdce?

– Odovzdávam Bohu tých, čo Boha urážajú a robia zle?

– Spomeniem si na Pána počas dňa?

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21581x
Priemerná čítanosť článkov: 1660x

Autor blogu

Kategórie