Založ si blog

Blahoslavený Carlo Acutis

Blahoslavený Carlo Acutis

Slávnosť beatifikácie Ctihodného Božieho služobníka Carla Acutisa bola v Pápežskej bazilike sv. Františka v Assisi v sobotu 10. októbra  o 16. hodine. Je to radosť celej Cirkvi, že mame nového blahoslaveného.

Kto miluje eucharistiu miluje Krista a taký bol mladík Carlo Acutis miloval Krista bol Ježišovým priateľom a Pán si ho v mladom veku povolal. Nech je vzorom pre dnešnú mládež a deti nech nás jeho príklad a svätosť života stále vyrušujú aby sme nezanedbávali úctu k eucharistickému Kristovi. Zvolil som ho za môjho spolupatróna pre môj duchovný život. Skusmé si chvíľu predstaviť, čo by robil Carlo na mojom mieste? Určite by vyhľadal tiché miesto na pravidelnú modlitbu, častejšie pristupoval k eucharistii v našom prípade aspoň duchovne prijímanie keďže sme v čase pandémie… čítal by na našom mieste evanjelia. Robíme to my? Chceme naozaj nasledovať jeho príklad? Chceme rasť vo svätosti? Každý z nás sa môže stať svätým tam kde žijeme. Nie je to nič ťažké stačí ak budeme žiť podľa evanjelia, sýtiť sa pokrmom Božieho slova a eucharistie, konať skutky lásky a milosrdenstva našim blížnym a plniť Božiu vôľu.

Keď si prečítame jeho krátky životopis môžeme si všimnúť, že nič zvláštne neurobil. Neurobil žiadne zázraky ani nič výnimočné, čo by si mohli druhí všimnúť. Na pohľad bol obyčajným mladým chlapcom ako ostatní. A predsa vynikal láskou k eucharistii. Jeho myšlienky sa nezaoberali týmto svetom ale jeho myšlienky boli upriamene na Ježiša a jeho živú prítomnosť v eucharistii.

Pápež František vo svojej Posynodalnej apoštolskej exhortácii Christus vivit píše o priateľstve s Ježišom: Prvá vec, ktorú musíme rozlíšiť a objaviť, je tato: Ježiš chce od každého mladého človeka predovšetkým jeho priateľstvo. Toto rozlišovanie je základom všetkého. V dialógu vzkrieseného Pána s jeho priateľom Šimonom Petrom zaznela veľká otázka: „Šimon, syn Janov, miluješ ma? “ (Jn 21,16). Inými slovami: chceš ma za priateľa? Poslanie, ktoré Peter dostal, aby sa staral o jeho ovce a baránky, bude vždy súvisieť s touto bezodplatnou, priateľskou láskou. (č.250). V týchto slovách, ktoré pápež František uvádza v exhortácii sa pekne vzťahujú aj na Carla Acutis. Carlo podobne ako apoštol Peter prijal Ježiša ako svojho priateľa a bol mu verný. Carla a Ježiša spájalo priateľstvo a láska. To môže byť pre nás povzbudenie.

Milí mladi priatelia prosme Carla v modlitbe aby nám pomáhal v našom duchovnom živote, aby sme milovali Ježiša tak ako ho on miloval. Aby sme s úprimnou vierou prijímali Krista v eucharistii – duchovne sv. prijímanie aj počas pandémie napr. nábožným sledovaním sv. omše prostredníctvom televízie.  Využívame voľný čas na šírenie evanjelia aj na internete? Mame úctu a lásku k Božiemu slovu? Prosme Carla aby sme s nim prežívali každý novy deň aj Pannu Máriu aby nám pomáhali pri práci aby naše vzťahy s druhými boli pokojne a dobre.

Carlo Acutis ako študent lýcea spájal svoju horlivú vieru s nadaním na počítače a informačné technológie. Multimediálna publikácia, ktorú vytvoril, je prehľadom všetkých evidovaných eucharistických zázrakov. Knižne vyšla aj v slovenčine pod titulom Eucharistické zázraky vo svete (Studio Lux, 2017). Známy je jeho výrok: „Všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“. Pápež František dal Carla Acutisa za príklad mladým v posynodálnej apoštolskej exhortácii Christus vivit:

„Carlo sa nechytil do pasce. Videl, že mnohí mladí ľudia, ktorí chcú byť iní, stávajú sa rovnakými ako ostatní, lebo bežia za tým, čo im mocní tohto sveta vnucujú prostredníctvom mechanizmov konzumu a ohurovania. Nemôžu tak rozvíjať dary, ktoré im dal Pán, ani poskytnúť svetu svoje jedinečné osobné schopnosti, ktoré Boh zasial do každého z nich. Potom sa stáva, hovoril Carlo, že „všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“. Nedopusť, aby sa to stalo aj tebe!

Nedopusť, aby ti ukradli nádej a radosť, nedaj sa nimi znarkotizovať, aby ťa potom mohli použiť ako otroka svojich záujmov. Maj odvahu byť niečím viac, pretože to, kým si, je dôležitejšie ako čokoľvek iné. Nepotrebuješ vlastniť ani sa navonok niečím zdať. Môžeš sa stať tým, čím Boh, tvoj Stvoriteľ, vie, že si, ak si uvedomíš, že si povolaný na veľké veci. Vzývaj Ducha Svätého a kráčaj s dôverou k veľkej méte: k svätosti. Takto nebudeš fotokópiou, budeš naplno sám sebou.“ (Christus vivit 106-107).

Blahoslavený Carlo Acutis oroduj za nás.

Pripájam pieseň s názvom Nie ja ale Boh kde je krátky videoklip o Carlovi Acutis:

https://www.youtube.com/watch?v=35SpQKoTaQQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3caN4NKPNgDE-3DY7mAJsOdw47_MweKGgu-atJgZQabz4Eb39tw9BCvgY

Ešte pripájam krátky dokument o živote Carla Acutis:

https://www.tvlux.sk/archiv/play/24075?utm_source=web&utm_medium=homepage&utm_campaign=home&utm_content=archivTips

 

 

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:00

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Ukrajina už má od spojencov zbrane bez zákazu útočiť na Rusko. Lotyšsko: Nie všetko sa hovorí nahlas

02.05.2024 06:10, aktualizované: 08:09

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21584x
Priemerná čítanosť článkov: 1660x

Autor blogu

Kategórie