Založ si blog

Zamyslenie Žalm 3

Zamyslenie Žalm 3

v.1: „Davidov žalm. Keď utekal pred synom Absolónom.” V Druhej knihe Samuelovej sa píše o tom, že Dávid je prenasledovaný jeho vlastným synom (2Sam 15-17 kapitoly). Absolónom nakoniec padne v boji. Posolstvom žalmu je Božia pomoc a ochrana.

vv.2-3: „Pane, jak mnoho je tých, čo ma sužujú! Mnohí povstávajú proti mne. Mnohí o mne hovoria: ”Boh mu nepomáha.” – nepriatelia pochybujú o tom, že žalmistovi Boh pomôže chcú akoby ho nechať v beznádeji. Ale žalmista zostava v dôvere a Pán mu pomôže.

v.4: „Ale ty, Pane, si môj ochranca, moja sláva, čo mi hlavu vztyčuje” – sú to slova dôvery, žalmista sa pekne modli a verí, že Pán vypočuje jeho modlitbu. Pána nazýva ochrancom.

Žalmista dôveruje Bohu pretože všetko je v Božích rukách aj jeho vlastný život. Boh je môj ochranca a môžem sa o neho oprieť a celkom sa mu odovzdať. Boh „je ochrancom všetkých, čo v neho dúfajú” (Ž 18,31).

vv.5-6: „Hlasne som volal k Pánovi a on mi odpovedal zo svojho svätého vrchu. A ja som sa uložil na odpočinok a usnul som, prebudil som sa, lebo Pán ma udržuje.” Označenie „svätý vrch” sa vzťahuje na vrch Sion a jeruzalemsky chrám. Žalmista spomína pokojný spánok a keďže dôveruje Bohu je v Božej ochrane a nemusí sa báť. Sväté písmo uvádza poznámku k 6.veršu: Cirkevní Otcovia vzťahujú tento verš na smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

vv.7-8: „Nebudem sa báť tisícov ľudí, čo ma obkľučujú. Povstaň, Pane; zachráň ma, Bože môj. Veď ty si udrel mojich nepriateľov po tvári a hriešnikom si zuby vylámal.” Žalmista sa cely odovzdáva Bohu, dôveruje mu a prosí o záchranu. 8.verš znie tvrdo avšak Boh zachraňuje tých, čo sú mu verní. Predstava o násilnom Bohu nás môže rušiť avšak Boh nie je Bohom násilia dá sa povedať, že Boh hriešnikov, ktorí konajú zlo potrestá.

v.9: „Pane, ty si naša spása. Na tvoj ľud nech zostúpi tvoje požehnanie.”

Žalm pekne konči prosbou aby Boh požehnal svoj ľud.

Otázky na zamyslenie

– Dôverujem Bohu, že ma ochráni pred nepriateľmi a vypočuje moju prosbu o pomoc?

– Ďakujem Bohu, že ma chráni, že je stále pri mne?

– Modlím sa s dôverou keď prídu rôzne ťažkosti alebo útoky od nepriateľov?

 

 

 

 

 

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému

11.07.2022

Tri lásky: Láska k Bohu, láska k blížnemu a k sebe samému Zamyslenie o láske Život bez lásky je ťažký a neznesiteľný lebo ak nemáme lásku jeden k druhému naše vzťahy rýchlo stroskotajú. Srdce bez lásky bude tvrdé k druhým a v tom druhom by sme videli iba nepriateľa. Preto je tak veľa manželských konfliktov a rozvodov lebo chyba láska, ktorá ma byť [...]

Čítať Bibliu z mobilu alebo z knihy?

30.01.2022

Žijeme v modernej dobe, dnes už pomerne ma veľa ľudí mobil aj smartfony. Na web stránke https://play.google.com sú rôzne aplikácie do mobilu. Okrem iných aplikácii je tam slovenský katolícky preklad Svätého písma. Zobrazuje zadané súradnice, podporuje vyhľadávanie v texte a obsahuje aj komentáre. Mobilná aplikácia Sväté písmo je užitočný nástroj, ktorý [...]

Zamyslenie o pôste

17.02.2021

Zamyslenie o pôste Popolcová streda Mt 6,1-6; 16-18 Evanjeliový úryvok popolcovej stredy upriamuje pozornosť na almužnu, modlitbu a pôst. Ježiš nás upozorňuje aby sme nekonali svoje dobre skutky pred ľuďmi aby nás obdivovali. Všetko mame robiť v skrytosti a dôvere, lebo Pán vidí do nášho srdca. Nemusíme svoju zbožnosť druhým ukazovať. Dôležite je mať [...]

Žiaci / Telesná výchova / Telocvik /

Kto zvráti národnú tragédiu? Chýbajú učitelia fyziky aj informatiky, niektoré školy neodbornosť zamlčiavajú

12.05.2024 05:00

Kto bude učiť slovenské deti? Problém sa prehĺbi po roku 2025, upozorňujú odborníci.

Mosta SNP

Pre otvárací koncert festivalu Starmus polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v Bratislave

11.05.2024 21:40

Počas oboch dní bude večer most SNP obojsmerne uzatvorený pre autá, prejazdný bude len pre MHD.

čaputová, černihiv, ukrajina

Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

11.05.2024 21:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine.

polícia

Polícia obvinila v prípade mŕtveho muža na Orave 59-ročného muža z vraždy

11.05.2024 19:54

Obvinený muž mal v rodinnom dome v Námestove po predchádzajúcom vzájomnom konflikte bodnúť do oblasti hrudníka 56-ročného muža.

Štefan Kónya

Zamyslenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 21764x
Priemerná čítanosť článkov: 1674x

Autor blogu

Kategórie